Un articol care a apărut recent în Marea Britanie Sunday Telegraph sugerează că Jim Green, directorul Diviziei de Științe Planetare a NASA, consideră că publicul ar putea fi descumpănit de descoperirea biologiei dincolo de limitele propriei noastre planete. Dar asta nu crede cu adevărat Green. Este îngrijorat că nu ne-am gândit prea mult la următorii pași de către oamenii de știință, ar trebui să ne confruntăm brusc cu realitatea vieții marțiene.
În 2020, Marte și Pământ vor fi din nou relativ aproape unul de altul în orbitele adiacente din jurul soarelui. Pentru a profita de această circumstanță orbitală fortuită, agențiile spațiale vor face lobby pe o mică brigadă de nave spațiale către Planeta Roșie. Spre deosebire de exploratorii robotici care acum privesc peisajele prăfuite ale Marte, aceste noi ambarcațiuni – lansate atât de NASA, cât și de o colaborare europeano-rusă – vor fi angajate într-un tip de recunoaștere care nu a fost încercat de când proprietarii vikingi ai NASA s-au instalat acolo la mijlocul -1970s.
Noua ambarcațiune va depăși doar cercetația pentru locații care erau cândva potrivite pentru viață. Vor fi în căutarea vieții în sine. Mort sau viu.
În 1996, știrile științifice ale anului au fost pretențiile potrivit cărora microbii fosilizați au fost găsiți într-un meteorit cunoscut a fi o bucată de regulit marian antic sau sol. Meteoritul – cunoscut sub numele de ALH 84001 – a fost un mic eșantion de Marte care aparent conținea cadavre umbrite de microbi antici.
Aceasta a fost o poveste uriașă, dar reacția publicului a fost la fel de calmă ca în zori. Oamenii voiau doar să știe mai multe. Din păcate, povestea cu meteoriți marțieni s-a schimbat pe măsură ce dovezile au fost examinate de alți cercetători. Argumentul pentru microbii antici de pe Planeta Roșie a fost slab.
Sursa: euronews.com