Nu degeaba este numita placa mama, intrucat pe aceasta sunt asamblate alte cateva zeci de componente mai mici sau mai mari, mai importante sau mai putin importante.
Cipurile video, procesorul, ramii northbridge si soutbridge, hard diskul, unitatea optica, placa audio integrata dar si alte placi externe, toate se conecteaza pe placa de baza, unde fiecare are rolul bine defenit.
Defectele aparute la mufele de alimentare, mufe audio sau usb, inlocuirea unor condensatori, rescriere sau resetare de bios prin scoaterea bateriei de bios, inlocuirea sistemului de racire sau a ventilatorului si altele.
Defectele care vor genera costuri mai de reparatie sau care vor face placa nereparabila sunt cele legate de inlocuirea keyboard controllerului, a cipului video, intreruperea traseelor, ruperea conectorilor sau a pamblicilor etc.
Nu incercati sa umblati pe placa de baza defecta si apelati la centrele de reparatii care au nu istoric bun in ce priveste reparatiile placilor de baza.
De multe ori, defectele ridica prea mult costul reparatiei astfel ca reparatia nu mai este o optiune si mai rentabil este achizitionarea unei alte placi de baza, fie noua sau second hand.
In caz ca nu mai puteti repara placa de baza si doriti achizitionarea unui laptop nou, o puteti face de aici