Absolut toate domeniile tehnologiei inoveaza an de an in ritm accelerat aducand noi functionalitati in produse accesibile utilizatorului de rand. Televizoarele nu fac nici ele nota discordanta, sufrageria fiind un camp de batalie in care producatorii de hardware si continut se intrec pentru a-ti atrage atentia si a te tine cateva ore pe zi in fata ecranului.
Fiecare noua generatie de televizoare ofera ecrane mai bune, procesoare mai puternice si functii noi. Nu toate sunt utile, nu toate prind la public, disparand rapid, in decursul catorva generatii, cum s-a intamplat si cu tehnologia 3D, care mai este folosita in prezent doar in cinematografe.
O tehnologie destul de controversata in domeniul TV o reprezinta si ecranul curbat. Am mai discutat pe Shopniac despre curbura ecranelor digitale intr-un articol in care am vorbit despre monitoare. In articolul de fata insa imi propun sa exploram care sunt avantajele si dezavantajele unui televizor curbat fata de un model traditional cu ecran plat.
Fata de alte comparatii cand avantajele si dezavantajele sunt foarte clare, vei vedea ca atunci cand discutam despre ecran curbat versus plat lucrurile nu sunt intotdeauna alb-negru, fie din cauza subiectivitatii, fie pentru ca de multe ori tehnologia este prea noua si nu au fost facut suficiente cercetari si experimente pentru a verifica diversele afirmatii ale producatorilor.
Televizoare curbate
Imersiune – poate cea mai mare promisiune a unui ecran curbat este imersiunea mai buna, adica senzatia de invaluire a imaginii, care urmareste mai fidel ca un ecran plat curbura ochiului. Daca ai fost la un cinematograf IMAX probabil ai observat o senzatie de real mai buna datorita ecranului foarte mare, atat pe verticala cat si pe orizontala, lucru ce te ajuta sa vezi cu coltul ochiului tot ecranul in sine, nu peretii cinematografului.
In cazul monitoarelor si televizoarelor curbate diagonala ecranului este mult mai mica, ocupand mai putin spatiu in campul vizual, deci si senzatia de imersiune este mai redusa. In plus efectul este perceput doar atunci cand stai in mijlocul ecranului, altfel poti fi chiar deranjat de curbura. Personal vad imersiunea ca un plus foarte mic, valabil doar in anumite conditii.
Unghiurile de vizualizare – cum cred ca ai vazut deja mentionat prin mai multe locuri, diverse tehnologii de fabricatie a ecranelor ofera culori si unghiuri de vizualizare cu particularitati diferite. Tehnologiile mai slabe, precum TN au unghiuri laterale restrictive si verticale incredibil de slabe, adica imaginea isi schimba culoarea si contrastul, degradandu-se rapid cand te indepartezi de centrul ecranului cu doar cateva grade, pe orice axa.
Televizoarele mai bune vin cu ecrane IPS sau alte variatii ale tehnologiei LED sau OLED in cazul modelelor premium. Daca ai un televizor cu aceasta tehnologie unghiurile de vizualizare vor fi foarte bune, chiar si cand privesti televizorul din lateral.
Televizoare cu ecran plat
Varietate – de departe cel mai mare atu al televizoarelor cu ecran plat este varietatea modelelor, un avantaj care lipseste in cazul modelelor curbate. Fie ca vorbim de diagonala, de gama de pret sau de functii, ai mai multe optiuni daca vrei un TV traditional.
Costuri – varietatea se traduce si prin costuri de achizitie mai bune in cazul modelelor normale. Nu doar atat, dar si tehnologia de fabricare a televizoarelor curbate este mai costisitoare. Pana si spatiul ocupat de cutia unui TV curbat este mai mare, lucru care creste costurile cu depozitarea si transportul acestuia.
Din aceste motive de obicei doar seriile premium de televizoare ofera optional un ecran curbat, pentru ca diferenta de pret nu se simte asa de tare cand cheltuiesti deja cateva mii de lei pe un TV de top.
Reflexiile – fata de monitoarele pentru PC, care majoritatea folosesc ecrane mate, multe televizoare au ecrane glossy, lucioase, care atrag reflexiile de la orice sursa de lumina. Cresterea contrastului si a luminozitatii rezolva partial aceaste reflexii, insa realitatea este ca raman in continuare deranjante.
Televizoarele curbate nu elimina problema reflexiilor, nu o accentueaza, ci doar schimba forma si duritatea reflexiilor. Ecranele plate produc reflexii de dimensiune mai mica, insa mai opace, in timp ce ecranele curbate latesc reflexiile pe o arie mai mare, insa le fac putin mai transparente. Tu decizi care situatie iti convine, dar eu cred ca as alege reflexii mai mici.
Campul vizual – este o caracteristica ce depinde de cum este facut calculul sau proiectia in plan a ecranului curbat. Unii spun ca ecranele curbate ofera un camp vizual ceva mai mare, in timp ce altii mentioneaza un camp vizual usor restrictionat (vezi poza de mai jos de exemplu). In realitate diferentele sunt neglijabile la diagonale atat de mici comparate cu distanta fata de privitor, deci nu cred ca ar trebui sa iti bazezi decizia de cumparare pe promisiunea unui camp vizual mai larg.