Pe piata exista multe tipuri diferite de sos de paste, nu este de mirare că alegerea unui sos preferat poate fi o provocare. Nu vă faceți griji prea mult, însă, pentru că multe dintre sosurile din acest articol sunt destul de ușor de gătit acasă!
Preferați o carbonara sau o bolognese, nimic nu este ca un sos de paste de casă amestecat cu tăiței de paste de casă ! De ce să nu marcați ghidul nostru pentru a vă referi la numeroasele tipuri de sos de paste pe care le puteți încerca, astfel încât să vă puteți face preferatele mai târziu?
Bolognese este o rețetă clasică de sos de paste italian, care este cel mai frecvent asociată cu tăiței lungi de paste, cum ar fi tagliatelle, spaghete sau fettuccine. Originar din orașul italian Bologna, bolognese este un sos de spaghete pe bază de carne, care este în mod tradițional greu pentru carne și ușor pentru roșii.
Bolognese a devenit incredibil de popular în afara Italiei, dar în SUA, este mai mult un sos pe bază de roșii. Carnea de vită tocată este gătită, apoi amestecată într-un sos de roșii înainte de a fi combinată cu tăiței de paste lungi.
Pesto este un sos fantastic de paste sănătos, care este preparat în mod tradițional cu o bază distinctivă de busuioc. Amesteci nuci de pin, puțin ulei de măsline și multă brânză (de obicei Parmigiano-Reggiano), alături de câteva ierburi și mirodenii.
Busuiocul dă sosului pesto acea culoare verde faimoasă și, deoarece este un sos atât de ușor, pesto-ul poate fi pur și simplu amestecat în pastele odată fierte, în loc să fie fiert pe o parte.
Pesto este un sos de spaghete ușor, care poate fi amestecat împreună atunci când aveți ingredientele corecte și este un înlocuitor delicios pentru sos de roșii atunci când v-ați plictisit de ragus și marinara.
3) Usturoi și ulei
Aglio e olio este un alt sos de paste fără roșii care este foarte ușor de preparat acasă. De fapt, ai nevoie doar de două ingrediente pentru acest sos ușor și de niște spaghete care să-l asorteze.
Aglio e olio se traduce prin usturoi și ulei, iar această bază simplă este adesea făcută mai complexă cu niște parmezan și chili. Dacă sunteți ușor în ingrediente acasă, atunci acesta este cel mai bun sos de spaghete pe care îl puteți pregăti cu timp și resurse limitate.
Este simplu, dar este delicios!
4) Carbonara
Sosul carbonara este un aliment clasic al bucătăriei italiene și este una dintre cele mai bune alternative de sos pentru paste pe care le poți învăța să gătești dacă ai nevoie de o pauză de la sosurile pe bază de roșii.
La fel ca sosul Alfredo, carbonara este, de asemenea, pe bază de smântână și conține o cantitate decadent de mare de brânză rasă. Principala diferență, totuși, este adăugarea de ou la rețetă, care permite sosului să se agațe de paste pe măsură ce le gătiți împreună.
Carbonara, în forma sa cea mai de bază, implică adesea doar ou și brânză și puțină smântână, în timp ce versiunea din SUA de obicei face totul pentru a face un sos foarte gros și bogat. Carbonara este gătită împreună cu tăiței de paste lungi și groase, iar cea mai obișnuită adaos la fel de mâncare este baconul sau carnea de porc.
5) Brânză și piper
Cacio e pepe este un sos de paste fantastic de ușor, dar remarcabil de delicios, pe care îl puteți pregăti cu ușurință acasă. Cacio e pepe este pur și simplu brânză și piper negru, două ingrediente pe care probabil le aveți deja în bucătărie.
Brânza și ardeiul se amestecă împreună, apoi se adaugă la tăiței spaghetti lungi care sunt proaspăt scoși din tigaie. Brânza se topește în spaghete pentru a produce un sos delicios care nu necesită deloc timp să se gătească!
Pe lângă sosul de brânză și piper, puteți servi tăițeii spaghetti cu ingrediente gratuite, cum ar fi șuncă, ciuperci sau creveți.
6) Ciuperci și mazăre
Funghi e piselli este un sos italian mai puțin cunoscut, dar un sos ușor și surprinzător de sănătos. Veți avea nevoie de usturoi, ceapă, mazăre și ciuperci pentru acest sos minunat și tot ce trebuie să faceți este să prăjiți ingredientele împreună într-o tigaie.
În același timp, pregătiți pastele scurte preferate, precum rigatoni sau fusilli, gătind formele până când sunt al dente. Ungeți pastele în sosul fungi e piselli, apoi stropiți cu puțin parmezan pentru a termina.
Este genul de fel de mâncare pe care îl poți pregăti cu ușurință de la zero și nu-ți va lua decât o jumătate de oră pentru a fi gata. Perfect dacă sunteți în căutarea unui prânz rapid și sănătos.
7) Sosuri vegane pentru paste
Multe tipuri diferite de sos pentru paste pot fi făcute pentru a se potrivi unei diete vegane în zilele noastre. Un sos de roșii de bază, sau Pomodoro, amestecat cu usturoi și ierburi este cel mai simplu sos pe bază de roșii care este complet vegan.
Pentru un ragu sau o bolognese, puteți schimba carnea tocată cu înlocuitori vegani precum Quorn sau tofu condimentat. Sosurile cremoase, groase, precum Alfredo sau Carbonara, sunt mai greu de preparat fără produse lactate, dar există o mulțime de alternative vegane pe care le puteți găsi în magazin pentru a înlocui ingredientele pentru smântână și brânză.