În general, oamenii sunt precum animalele și vor alege aproape întotdeauna calea mai ușoară. Calea aceea duce de obicei într-un singur loc: zona de confort, în care majoritatea oamenilor se vor regăsi.
Din punct de vedere psihologic, zona de confort e aceea în care menții sentimentul siguranței și-n afara căreia simți o puternică stare de disconfort. În plus, zona de confort e locul din care nu prea ai parte de nici un fel de creștere personală.
Frica e răspunsul, însă de multe ori frica e irațională. Frica înlocuiește necunoscutul și ne face să fim inactivi. Ne face să credem că ceea ce vedem nu e chiar ceea ce vedem, iar frica irațională e de obicei rezultatul unor experiențe trecute, care s-au încheiat prost.
Să respecți frica e un lucru bun: te ajută să te concentrezi, îți ascute simțurile și te ajută să eviți pericolul. Însă reacția ta la frică face ca ea să devină pozitivă sau negativă.
Felul în care reacționezi în fața fricii e ceva ce poți învăța să controlezi. Totul se reduce la expunere, experiență și strategii de a face față situației. Cu cât îți împingi limitele mai mult, cu atât înveți mai multe despre tine și începi să-ți pui strategiile în practică. Aceste strategii sunt unice pentru fiecare individ în parte.
Dacă ești aproape să faci ceva ce n-ai mai făcut niciodată, iată niște strategii să faci față cu brio situației:
- Respiră adânc, controlat sau, în alte cazuri, ține-ți pur și simplu respirația.
- Închide ochii și vizualizează ce rezultat ai prefera din experiența respectivă.
- Izolează-te sau stai în tăcere și adună-te.
- Ascultă muzică motivațională sau încarcă-te din energia celor pe care îi ai alături.
- Vezi cum altcineva face același lucru înaintea ta.
- Blochează gândurile negative și fă ce ai de făcut.
- Exprimă-ți emoțiile, oricare ar fi ele.